Fem saker att ha koll på kring cybersäkerhet 2025
Den digitala utvecklingen har aldrig gått fortare än nu och den kommer aldrig att gå så här långsamt igen. Ett tjatigt uttryck men inte desto mindre sant. Men samtidigt som det pumpas in gigantiska belopp i AI-utveckling, IT-infrastruktur och digitala lösningar finns det en annan sida av myntet, cyberattackerna blir allt mer avancerade och diversifierade. Därför är det också viktigare än någonsin att ha rätt skydd på plats. Att hålla sig uppdaterad kring cybersäkerhet kan dock vara krävande, framförallt för små och medelstora företag. Här kommer vi in i bilden och nedan hittar du en lista över viktiga områden att navigera kring nu när vi gått in i 2025.
AI och cyberhot
Artificiell intelligens (AI) är här för att stanna. Men samtidigt som vi blir överösta av nyheter kring nya modeller och möjligheter med allt från videogenerering till humanoida robotar finns det, på gott och ont, många fler användningsområden. Cybersäkerhet är ett av dem. AI får en allt mer betydande roll i olika säkerhetsverktyg. Med hjälp av AI kan man exempelvis snabbt upptäcka intrång, hantera säkerhetsövervakning automatiskt och identifiera misstänkta aktiviteter i realtid. Därmed kan vi agera snabbare och effektivare mot olika hot. AI är dock tillgängligt för alla, även kriminella, som med hjälp av den nya tekniken kan utföra allt mer avancerade attacker. Detta område kommer fortsätta röra sig fort och det gäller helt enkelt att hänga med så att du inte sitter med förlegade tekniska lösningar som inte är byggda för nya typer av hot.
Regulatoriska krav
Det är inte alltid vi får bestämma själva. EU anser att cybersäkerhet, inom vissa sektorer, är så viktigt att de infört regulatoriska krav. Finansiella enheter, såsom banker, försäkringsbolag, betalningsleverantörer och fondbolag, behöver förhålla sig till EU förordningen Digital Operational Resilience Act (DORA), medans organisationer inom kritiska sektorer såsom energi, transport, vattenförsörjning, hälsa, digital infrastruktur och offentlig förvaltning ligger under direktivet Network and Information Systems Directive 2 (NIS2). Ingår ni i någon av ovanstående kategorier finns det specifika krav kring säkerhetsåtgärder och riskhantering. Målsättningen är att företag som omfattas av kraven i princip ska tvingas skapa en högre cybersäkerhetsnivå – helt enkelt för att kunna motstå mer avancerade attacker och hot.
Zero Trust
Tillit ska inte tas för givet och det gäller även i den digitala världen. Zero Trust bygger på principen att ingen, varken inom företagets väggar eller utanför, automatiskt ska få tillgång till företagsnätverket eller olika program. Alla användare och enheter måste kontinuerligt godkännas så att man hela tiden vet vem som har tillgång till och använder företagets digitala resurser. 2025 är denna strategi nära nog ett måste – den gör det betydligt svårare för obehöriga att ta sig in i system där de inte hör hemma. Till skillnad mot många andra säkerhetsåtgärder har Zero Trust en praktisk påverkan för de anställda och historiskt har det suckats en del över användarupplevelsen kring kraven på autentisering. Tekniken har dock utvecklats och införs den på rätt sätt kommer den utan någon extra huvudvärk.
Molnsäkerhet
Molntjänster kan ge stora fördelar som ökad flexibilitet och lägre kostnader för lagring. Men ibland kan vi vara lite väl snabba med att ladda upp verksamhetskritisk information då molnlösningar kan vara ett attraktivt mål för cyberkriminella. Olika molntjänster har olika säkerhetslösningar som förändras över tid. Därmed är det viktigt att förstå ansvarsfördelningen mellan ditt företag och molnleverantören och eventuellt ha policys kring vad som ska lagras eller inte lagras i molnet. En minimumrekommendation om man använder Microsofts produkter är att säkerställa att Microsofts olika Secure Scores kontinuerligt håller den nivå man anser är relevant.
Logga mer
Ju mer vi vet, desto bättre rustade är vi. Security Information and Event Management (SIEM) är ett system som samlar in och analyserar data från hela IT-infrastrukturen för att identifiera hot eller intrång. Med ett SIEM-system kan ditt företag få samlade rapporter och automatiskt genererade varningar vid misstänkta aktiviteter, vilket gör det möjligt att vidta åtgärder innan ett hot leder till en allvarlig konsekvens. SIEM har funnits länge men i och med att systemen varit relativt stora och komplexa har de framförallt använts av större företag. Nu finns det, glädjande nog, även lösningar som även passar för mindre företag.
Nytt år nya möjligheter
Det finns inte en lösning som passar alla, en struktur för cybersäkerhet ska byggas utifrån verksamhetens unika behov och förutsättningar. Att bygga en effektiv och säker IT-miljö ska inte kännas som ett ok utan något möjliggörande. Vi finns här för att guida dig och säkerställa att du har det mest relevanta skyddet på plats, så att du kan få ut så mycket som möjligt av 2025 och vara rustad för framtiden. Vi är aldrig mer än ett samtal bort.
Publicerad: Mars 3, 2025 / Uppdaterad: Mars 24, 2025