Skydda dig mot morgondagens säkerhetshot med Zero Trust
Cyberhoten står inte stilla – de utvecklas ständigt och blir mer sofistikerade för varje dag. Vi har under lång tid förlitat oss på säkerhetsprincipen ‘höga murar och låsta dörrar’, men är det tillräckligt idag? Nej, dagens cyberinkräktare har blivit bättre på att både klättra över och krypa under hinder, samt dyrka upp stora hänglås. Och värst av allt, när de väl är på insidan har de förmågan att identifiera sårbarheter och hitta öppningar som vi inte ens var medvetna om. Vi behöver en ny typ av säkerhetsstrategi för att möta nya typer av hot och den stavas Zero Trust. Men vad är egentligen Zero Trust och vad innebär det att implementera denna säkerhetsmodell? Vi tar en närmare titt!
Vad är Zero Trust?
Zero Trust modellen bygger inte på ”ett hot – ett skydd”, dessa modeller kan vara effektiva för specifika ändamål man har en tendens att passera bäst före-datum när hotbilden blir mer komplex. Zero Trust-modellen bygger istället på en princip som har ett mer holistiskt perspektiv: ”lita aldrig, verifiera alltid”. Istället för att automatiskt lita på användare eller enheter inom företagets nätverk, kräver Zero Trust kontinuerlig verifiering av alla som försöker få åtkomst till olika resurser. Det innebär att ingen—varken intern personal eller externa parter—får obehindrad tillgång utan att först ha bevisat sin identitet och behörighet.
Zero Trust – En strategi som gör skillnad
Du kan inte veta när, var och vem som lyckas ta sig förbi muren men med Zero Trust har du ett kontinuerligt skydd även innanför portarna. Arbetsplatsen får ett säkerhetsskydd likt en flygplats, där allt och alla skannas vid varje begäran om tillgång. Vem som helst kan komma åt ett boardingkort, även om de har med sig något olämpligt i väskan, men de kommer inte igenom säkerhetskontrollen. Med Zero Trust eliminerar du digitala sårbarheter genom att införa säkerhet på alla nivåer i nätverket, inte bara runt det.
Zero Trust implementation
Det låter ju bra, men vad innebär det i praktiken? Dags att titta närmare på den lite mer tekniska aspekten av Zero Trust arkitekturen och dess olika delar.
- Kontinuerlig autentisering: Varje åtkomstförsök kräver verifiering utifrån säkra metoder, så som flerfaktorsautentisering eller biometriska data.
- Principen om minsta privilegium: För att minska risken att känslig data eller information exponeras får användare endast tillgång till de resurser de behöver.
- Avancerad övervakning: Genom att ständigt analysera beteenden och aktiviteter i nätverket kan anomalier upptäckas tidigt, vilket möjliggör snabba åtgärder mot potentiella hot.
Zero Trust är en ledarskapsfråga
Precis som cyberhoten inte står still så gör inte dagens företagsarena det heller. Idag behöver vi kunna röra oss fort, vara innovativa och våga slå in på nya vinnande spår med kraft och beslutsamhet. Men för att ta nya initiativ behövs en säker grund att stå på. Du kan behöva förhålla dig till nya flexiblare arbetsmetoder, som molnbaserat distansarbete eller tillfälligt inhyrda konsulter. Du behöver även kontinuerligt säkerställa att organisationen lever upp till regelverk och branschstandarder. Med Zero Trust modellen får du en plattform du kan känna dig trygg med – oavsett vilket ditt nästa steg blir.
Att tänka på vid övergång till Zero Trust arkitektur
Precis som med andra strategiska verksamhetsinitiativ kräver en förflyttning till Zero Trust en nulägesanalys kring säkerheten och en tydlig målbild kring vad ni vill uppnå. För denna process är det viktigt att ha rätt partner. Att själv identifiera alla aspekter av hot och säkerhet är komplext, anlita därför en leverantör som förstår dina behov, kan vägleda dig i processen och uppfyller följande kriterier:
- Kan leverera och integrera rätt lösningar som är kompatibla med Zero Trust.
- Förståelse för verksamhetsförändring och kan hjälpa dig planera och genomföra förflyttningen på ett sätt som minimerar störningsmoment i det dagliga arbetet.
Utöver ovan vill vi även slå ett slag för generell kompetenshöjning inom detta område, säkerhet är inte bara en teknisk lösning, det handlar om förståelse och kunskap. Att arbeta aktivt för att medarbetare ska förstå potentiella risker skapar en företagskultur där säkerhetsmedvetenhet är en del av vardagen, vilket i sin tur adderar ytterligare ett skyddslager.
Ta nästa steg för en säkrare framtid
Zero Trust representerar ett paradigmskifte inom cybersäkerhet. Genom att implementera denna modell positionerar du ditt företag för att bättre möta dagens och morgondagens säkerhetsutmaningar.
Vi på Cynaps har expertisen och erfarenheten att hjälpa dig genom denna transformation. Vårt team kan erbjuda skräddarsydda lösningar och strategier som passar just din organisations behov. Kontakta oss idag för att diskutera hur vi tillsammans kan skapa en säkrare framtid för ditt företag.
Publicerad: Januari 9, 2025 / Uppdaterad: Januari 9, 2025