Microsoft Copilot- AI-assistenten specialiserad på att öka vår produktivitet

Det råder högt tempo i teknikens värld och det gäller att vara innovativ för att lyckas hålla jämna steg med utvecklingen. Inte minst på AI-sidan där det hela tiden händer något nytt. Låt oss därför presentera Microsofts AI-assistent Copilot och ett helt nytt arbetssätt med potential att öka produktiviteten hos oss människor. Den har väckt ett stort intresse bland både företag och organisationer, vilket vi kan förstå eftersom den lovar att vi kommer arbeta hela 55 % snabbare med hjälp av den och förväntas förändra hur arbetsplatsen ser ut och fungerar i framtiden.

Vad är Microsoft Copilot?

Tänk dig att du har en kollega som inte bara kan svara på dina frågor utan som också hjälper dig att utföra dina arbetsuppgifter på ett smidigt sätt. Microsoft Copilot är alltså en en AI-driven assistent som kan komma att förändra hur du arbetar eftersom det är särskilt utformat för att effektivisera arbetsuppgifter och skapa smidiga arbetsflöden, dessutom är det kompatibelt med flera Microsoft 365-program som Word, PowerPoint, Outlook och Excel.

Microsofts nya AI-assistent bygger på samma teknik som Open AI byggt sin ChatGPT på, närmare bestämt deras senaste GPT 4-modell, som tagit världen med storm under 2023. Till skillnad från ChatGPT som är gratis, kostar dock Microsoft Copilot en summa pengar eftersom det är ett skräddarsytt för företagsprogram och därför innebär förstklassig datasäkerhet.

Så kan Microsoft Copilot användas

Microsoft Copilot befinner sig visserligen i början av sin utveckling, men man har sett många lovande funktioner och användningsmöjligheter under testningens gång. Ett exempel är i kommunikations- och mötesprogrammet Microsoft Teams, där Microsoft Copilot efter ett möte snabbt kan sammanfatta vad som sades och göra en handlingsplan. En efterlängtad funktion, eftersom vi alla vet tystnaden som infinner sig under ett möte om vem som kan tänka sig att ta anteckningar.

Det finns också andra sysslor som vi människor verkar dra oss för, som Microsoft Copilot inte verkar ha några problem med. Till exempel har man sett att AI-assistenten kan hjälpa till att sortera och prioritera e-postmeddelanden i Outlook. Eller som i Excel, där den kan förvandla datatunga och svårtydda kalkylblad till lättöverskådliga sammanställningar. Men det stannar inte där, Microsoft Copilot kan också ta relevant information från ett tillhörande dokument, vilket gör att arbetet kan återanvändas på flera innovativa sätt.

Microsoft Copilots datasäkerhet

Det är dock inte så konstigt att det råder en viss tveksamhet kring AI-assistentens säkerhet, eftersom det under en tid tillbaka rapporterats om hur AI har råkat läcka känslig information. Men skillnaden mellan andra AI-verktyg och Copilot ligger i robust datastyrning. Copilots åtkomst till organisationens dokument är strikt reglerad och ligger i linje med Microsoft 365:s policy som föreskriver att endast behöriga tillåts insyn.

Det innebär att Copilot endast har åtkomst till det som organisationen tillåter och rör det sig om sekretessbelagda data kan Copilot inte komma åt dem utan rätt behörighet. En organisation har alltså själv behörighet att införa policyer och se till att all data behandlas på ett säkert sätt.

AI och människor behöver samexistera och leva i symbios

Trots Microsoft Copilots imponerande funktioner är det fortfarande inte en magisk lösning på alla våra arbetsrelaterade problem. AI-assistenten är tänkt att fungera som ett stöd – inte ersätta mänskligt arbete. För även om den kan generera förslag på nytt material, baserat på befintligt arbete och till och med göra utkast till delar av dokument, kan den inte återskapa den mänskliga förmågan till empati, omdöme och kreativitet. Så istället för att oroa oss för att AI ska ersätta mänskligt arbete, kan vi använda det till att öka vår produktivitet. Se det som ett verktyg som kan underlätta ditt arbete under uppstart och insamling av information.

Om de repetitiva arbetsuppgifterna kan göras av AI-assistenter som Microsoft Copilot, kan de anställda istället fokusera mer på meningsfulla och viktiga uppgifter som ger dem möjlighet att utvecklas och som skapar tillväxt i organisationen.

Vi på Cynaps AB välkomnar en ny era där Copilot kan agera som ett verktyg som hjälper organisationer att effektivisera sitt arbete. Men eftersom AI-världen rör sig framåt i en rasande fart, är det dock viktigt att man implementerar Copilot på ett säkert och effektivt sätt, samtidigt de man lär sig att utnyttja AI-assistentens fulla potential för att få ut så mycket som möjligt av den.

Vill du veta mer om Microsoft Copilot och om hur du kan använda det? Vi hjälper dig gärna att utnyttja potentialen i denna banbrytande teknik så att din organisation kan öka sin tillväxt. Börja med att skicka iväg ett mejl till john.klaar@ cynaps.se eller slå en signal på +46-10-88 99 114, så tar vi det därifrån!

Fler artiklar